Van katoenplant tot T-shirt

Om van katoenplant tot T-shirt te komen zijn veel stappen nodig. Hieronder staat het proces van katoen tot kledingstuk beschreven. De productie van katoen heeft een slecht imago. Als je daar meer over wilt lezen raad ik je aan om het stuk de “kledingindustrie – vervuiling” en “kledingindustrie – mensenrechten” te lezen.

Waar groeit katoen?

wereldkaart katoen

Katoen groeit in vochtige tropische en subtropische gebieden op drassige of kleiachtige grond. Dat is tussen de 37º noorderbreedte en 32º zuiderbreedte. Zoals je ziet groeit katoen in een groot deel van Azië, een groot deel van Noord Amerika, een groot deel van Zuid Amerika, heel Afrika en heel Oceanië. En in een klein stukje van Europa. Om precies te zijn, in Portugal, Griekenland en Spanje.

De grond voor katoen.

De katoen plant heeft voldoende voedingsstoffen nodig en heel veel water. Wel 7000-9000 liter per hectare. Hoeveel precies hangt af van de omgeving. Verdampt het water snel zoals in India dan verbruikt een katoen plant wel 22000 liter water per hectare, maar in China heeft een katoenplant “maar” 4000 liter water per hectare nodig. 1 hectare levert ongeveer 750 kg ruw katoen op.

De katoenplant.

De plant wordt 1 tot 3,5 meter hoog en krijgt witte, gele of rode bloemen en blaadjes. Er vormt zich een harde cocon. Als de cocon rijp is barst de witte pluis uit het omhulsel. Het witte pluis wordt vooral voor kleding gebruik. De zaadjes worden geperst voor olie en wat daarvan overblijft wordt geperst tot katoenkoek (veevoer) of bijvoorbeeld papier. Planten die bestemd zijn voor de textielindustrie worden maar 1 meter hoog. Zo is het makkelijker de planten te oogsten.

katoenplantfoto: manzar_87

Natuurlijk water en irrigatie.

Hoe de watertoevoer voor katoen geregeld is, hangt van een aantal oorzaken af. Ten eerste of het er veel regent, zoals bijvoorbeeld in China of India. Als er voldoende water in het gebied is zal de katoenteelt afhankelijk zijn van natuurlijk water.
Als het niet voldoende regent, zoals bijvoorbeeld in De VS, Oezbekistan en Syrië, zal het water met irrigatiesystemen aangevoerd moeten worden. Steeds meer katoenkwekers maken, om minder afhankelijk te zijn van de grillen van de natuur, gebruik van irrigatiesystemen.

Machinaal vs handmatig.

Een andere belangrijke factor is handmatige of machinale productie. De katoen kan machinaal geplant worden en ook machinaal geoogst worden. Dit gebeurt vooral bij grootschalige bedrijven in landen die zich dat kunnen permitteren. De plantjes worden machinaal in handige rijen geplant en 4 maanden later, als de katoen uit de schil gepopt is, machinaal geoogst. In Amerika, Israel en Australië wordt katoen op deze manier geoogst. Dit gaat veel sneller dan handmatig oogsten maar voor het machinaal oogsten is het nodig dat de bladeren verwijderd worden. Dit gebeurt met behulp van pesticiden.

Liever handmatige pluk.

Toch wordt 70% van alle katoen met de hand geoogst. Dit gebeurt meestal bij kleinschalige familiebedrijven in Azie, India, Pakistan en veel in West-Afrikaanse landen. Maar hier zitten ook voordelen aan. Zo is het mogelijk om alleen de rijpe witte bollen te plukken en de andere pas te plukken als die ook rijp zijn. Zo gaat er veel minder van de oogst verloren. Doordat de bladeren niet verwijderd hoeven te worden scheelt het heel veel pesticicden.

Plant wordt stof.

Van katoenplant tot T-shirt. Als de katoen is geoogst wordt deze naar fabrieken gebracht en in een dikke lagen over de grond verspreid. Zo kan deze drogen in de zon. Alle zaadjes, takjes en dingetjes worden eruit gehaald. Daarna worden de katoenbollen met een pers in grote balen gedrukt waarna de bollen tot draad worden gesponnen. Vaak gebeurd dat in een andere fabriek in een andere stad of een ander land. Net waar de kosten het laagst zijn. Dan wordt de draad tot stof geweven voor bijvoorbeeld spijkerstof of tot tricot gebreid voor t-shirtstof. Het bleken of verven gebeurd de ene keer voor het weven, de andere keer doet met dit na het weven. Dat hangt van het eindproduct af. Onze kleding wordt gemaakt door Stanley en Stella. Zij werken met Biologische kantoen en Fair Wear arbeidsomstandigheden.

Voilà, een t-shirt!

Daarna vindt de laatste stap plaats, namelijk het maken van de kleding. Deze wordt gesneden of geknipt en in elkaar genaaid. Daarna een afbeelding erop en voilà, een t-shirt

Schaap T-shirt Azuurblauw